PRIHLÁSENIE
REGISTRÁCIA
ČLÁNKY
KATEGÓRIE
ÚVOD
Najportal.sk
Vyhľadávač tovaru

napr. Dámska obuv, Bicykle, Ventilátory

Deti hračky milujú. Zvoľte im tie správne


02/01/2018 - 20:21 | Prečítané 7427x
Hračky sú najmilšími spoločníkmi našich ratolestí počas celého detstva. Umožňujú im prejaviť svoju kreativitu, nápady a šikovnosť. Obľúbená hračka neraz dokáže nahradiť chýbajúceho kamaráta a prvá bábika premení vaše dievčatko na starostlivú mamičku.

Napriek materiálnym vymoženostiam dnešnej doby nepodľahnite pokušeniu zásobiť svojich potomkov záplavou hračiek a pomôcok na hranie. Veľké množstvo autíčok, hier a skladačiek oberá dieťa o predstavivosť a vynaliezavosť a neraz vedie k nezáujmu a ľahostajnosti. Niekoľko správne vybraných hračiek naopak vedie k všestrannému rozvoju detí a umožňuje im úprimne sa tešiť z hry. Ako postupovať pri výbere tých správnych?

Každá hračka má svoj účel

Skôr, ako sa vyberiete na nákupy, zamyslite sa, akú úlohu bude hračka pri hre zohrávať. Máte doma malé bábätko, ktoré práve trénuje úchop predmetov? Alebopredškolákov, ktorí strávia hodiny nad stavebnicou a pracujú na rozprávkovom hrade?

Podľa spôsobu hry môžeme hračky rozdeliť do niekoľkých skupín. Tou najrozsiahlejšou sú hračky na námetové hry. Sem patria bábiky, autíčka, zvieratká či plyšové hračky. Sú základnou výbavou všetkých predškolákov a silný záujem o ne začínajú prejavovať obvykle od druhého roku. Najrôznejšie bábiky, detský lekársky kufrík, barbie v princeznovských šatách či vláčik patria k tým najvšestrannejšie využiteľných hračkám.

Potešte vaše malé slečny krásnou bábikou Madelaine, o ktorú sa bude s láskou starať, alebo darujte chlapcom kvalitné autíčka Scalextric s ktorými sa môžu hrať na ozajsných šoférov. Najmenším potomkom urobíte radosť krásnou farmou so zvieratkami, ktorá im vydrží celé detstvo.

Deti si z nich neraz vyberú obľúbenca, bez ktorého nedokážu zaspať, ísť sa na výlet či do škôlky. Ak sa rozhodnete obdariť svojho potomka novou hračkou, zamerajte sa najmä na kvalitu. Pred plastovým materiálom uprednostnite napríklad drevo či látku. Takéto hračky sú síce drahšie, ale kvalitnejšie, a zároveň umožňujú deťom aj v staršom veku rozvíjať motoriku a získavať prostredníctvom hier nové skúsenosti.

Na rozvoj motoriky najmenších odporúčame kvalitný drevený vláčik, ktorý ocenia chlapci aj dievčatá.

Hračky určené na rozvoj

Od najútlejšieho veku detí sa rodičia spoliehajú na rozvíjanie prostredníctvom špeciálnych didaktických hračiek. Tie sa odlišujú farbami, tvarom, použitým materiálom, ale najmä svojou úlohou. Chcete rozvíjať zrakové vnímanie? Pozornosť? Fantáziu? Pre najmenších sú na trhu špeciálne hračky, ktoré môžu ľahko skúmať, obracať v rukách a manipulovať s nimi. Musia byť čo najjednoduchšie, bez zbytočných farieb či detailov, ktoré by bábätko rozptyľovali.

Mamičky ocenia, keď sa ich bábätko aspoň na chvíľku zahrá samo. Nechajte vášho miláčika, aby sa vyhral so sadou farebných hudobných nástrojov od značky B. Toys.

Pre deti od jedného do troch rokov môžu rodičia zvoliť niekoľkodielové puzzle, lego pre najmenších, kocky s obrázkami či labyrinty, kde dieťa pohybuje korálkami alebo drevenými guličkami. Veľmi obľúbené sú napríklad vkladacie krabice, kam deti musia správne vložiť skladačku určitého geometrického tvaru. V tomto veku deti dokážu donekonečna opakovať jeden typ činnosti, a preto sú pre ne takéto hračky ideálne. Používaním didaktických hračiek sa dieťa zároveň pripravuje na zvládnutie predškolského zariadenia.

Aj spoločenská hra je hračka

Po nástupe do škôlky sa u detí začína rozvíjať potreba spolupráce. Neurobíte chybu, ak výbavu detskej izby obohatíte o hračky určené na funkčnú hru, ako sú stavebnice a skladačky. Skvelou voľbou je napríkladlego zložené z drobnejších častí.

Ideálna didaktická hračka pre predškolákov je prvá spoločenská hra- pexeso, človeče či domino, ktoré môžu hrať spolu s rodičmi a súrodencami. Okrem rozvíjania pamäti a predstavivosti u detí zároveň budujete dôležité sociálne návyky. Spoločne s vami môžu trénovať komunikáciu, trpezlivosť, víťaziť aj prehrávať a zažívať nenahraditeľný čas s rodinou.

Akou hrou zaujmete celú rodinu? Spoločenská hra Tik Tak Bum patrí už roky medzi tie najobľúbenejšie a zasmejú sa pri nej dospelí aj deti.

Hrajú sa aj školáci

Zdá sa vám váš školák priveľký na hračky? Skúste ho obdarovať krabicou puzzle, šachom, stolným futbalom alebo jednoduchou športovou pomôckou. Potešíte ho švihadlom či loptou, ktoré pomáhajú rozvíjať pohybové schopnosti detí a zabavia aj rodičov. Čo takto zahrať si v parku futbal alebo dať si súťaž v skákaní?

Chcete viesť svoju rodinu k pravidelnému pohybu? Obdarujte ich kvalitným švihadlom, ktoré si od detí môžete sem-tam vypožičať aj na vlastný tréning.

Ako sa zorientovať na trhu?

Najjednoduchšou pomôckou pre rodičov je sledovať vekové odporúčania, ktoré sa uvádzajú na každej hračke. Tie vás upozornia, aký vek je pri ktorej hračke a hre vhodný. Nezabudnite tiež sledovať záujmy svojho dieťaťa. Viac ako na obľúbené námety z detských rozprávok sa sústreďte na to, ako sa vaše dieťa rado hrá a čouprednostňuje. Podľa toho ľahko zistíte, či dieťa potešíte viac bábikou alebo modernejšou stavebnicou.

Nebojte sa hračky kombinovať, ponúkať deťom nové možnosti a podporovať ich v tom, aby na hranie využívali všetko, čo nájdu v domácnosti. Hračka je predovšetkým predmetom na hru, ktorá má pomôcť dieťaťu prejaviť sa a naučiť sa niečo o svete.

Odkazy: Detský tovar , Hračky





Ďalšie články
Apple, značka ktorá udáva trendy budúcnosti
03/10/2018 - 20:22

Stále váhate? Nemusíte vládnuť svetu informatiky, aby ste si vychutnali možnosti a príležitosti, ktoré produkty Apple ponúkajú. Týchto 7 dôvodov vás presvedčí, že nákup od slávnej značky nikdy neoľutu…
Kupujete dieťaťu prvý mobil?
19/01/2020 - 11:39

Mobilný telefón. Na jednej strane praktická a samozrejmá výbava, bez ktorej si už nevieme predstaviť prácu, voľný čas ani starostlivosť o rodinu. Vedeli ste, že štatisticky na jedného človeka pripadaj…
Najpredávanejšie mobilné telefóny
12/10/2020 - 11:18

Dvaja z troch Slovákov vlastnia smartfón. Aj prieskumy ukazujú, že nás oslovujú moderné technológie, pred kúpou sa radi informujeme a máme prehľad v značkách. Rozhodujúca pri kúpe však pre slovenského…