PRIHLÁSENIE
REGISTRÁCIA
ČLÁNKY
KATEGÓRIE
ÚVOD
Najportal.sk
Vyhľadávač tovaru

napr. Dámska obuv, Bicykle, Ventilátory

Kupujete dieťaťu prvý mobil?


19/01/2020 - 11:39 | Prečítané 4871x
Mobilný telefón. Na jednej strane praktická a samozrejmá výbava, bez ktorej si už nevieme predstaviť prácu, voľný čas ani starostlivosť o rodinu. Vedeli ste, že štatisticky na jedného človeka pripadajú až dva mobilné telefóny? Napriek tomu vo chvíli, keď máme prvý mobil kúpiť nášmu dieťaťu, zaváhame. Je to dobrý nápad? Bude ho vedieť správne využívať? Nebude ho lákať internet počas vyučovania? Čo tlak sociálnych sietí?

S mobilom odovzdávate zodpovednosť

Pre kúpu mobilného telefónu sa zvyčajne rozhodujeme vo chvíli, keď dieťa nastupuje do školy v inom meste alebo na druhý stupeň. Pribúdajúce krúžky, cestovanie, viac poobedí bez rodičov - všetky mamy a otcovia chcú byť v kontakte so svojimi deťmi. Pripomeňte svojmu dieťaťu, že mu spolu s technickou pomôckou odovzdávate zodpovednosť. Pokiaľ sa rozhodnete, že dieťa potrebuje mobil len na to, aby vám mohlo zavolať, rozhodne nepreháňate investície.

Najmä školáci na prvom stupni sú ešte príliš malí a nemajú na starosti len mobilný telefón, ale aj školskú tašku, úbor, pomôcky na výtvarnú či prezúvky. Svoje veci neraz zvyknú zabúdať či strácať. Aj v prípade, že viac spolužiakov v triede ešte mobilný telefón nemá, sa vyhnete napríklad krádeži či zbytočnej závisti. Pre malého školáčika, ktorý využije mobil, pokiaľ musí cestovať mestskou dopravou či po škole sám na krúžok, stačí obyčajný tlačidlový telefón. Dieťa ešte nepotrebuje prístup na internet a rodičia sa nemusia obávať, že bude tráviť čas hraním. Vhodný je napríklad mobilný telefón značky Aligator, ktorý umožní dieťaťu spojiť sa s vami bez toho, aby ho zbytočne lákal Facebook či videá na Youtube.

 

Kedy je čas do telefónu investovať?

Pokiaľ už má dieťa s telefónom skúsenosť a túži vyrovnať sa rovesníkov, zrejme budete ako rodič čoskoro postavený pred otázkou: “Kedy dostanem poriadny telefón?”

Každá rodina má rozhodnutie investovať viac financií do mobilného telefónu nastavené inak. Niektorí rodičia chcú, aby bolo dieťa čo najdlhšie izolované od prístupu na internet a hier, a malo čas na detstvo a hry.

Iní dávajú potomkom do rúk väčšiu dôveru a chcú, aby malo moderný mobilný telefón, pretože je praktický a nenahraditeľný spoločník. V oboch prípadoch môžete dieťaťu vybrať štýlový mobilný telefón LG K4OS či technicky rovnako dobre vybavený Lenovo K8 4 GB, ktorý mu umožňuje výhody ako dobrý fotoaparát, počúvanie hudby či možnosť stiahnuť si niektorú aplikáciu. Zároveň je však finančne dostupný, čo oceníte v prípade straty či poškodenia. Rozhodnutie, či dieťaťu predplatiť dáta, je len na vás. Urobte tak až v prípade, že bude dosť rozumné, aby ich vedelo správne využívať. Hovorte spolu o rizikách sociálnych sietí a naučte dieťa sledovať si čas, ktorý trácvi aktívnou prácou či zábavou na telefóne.

 

 

Niekedy sa stane, že naše deti najmä v partii rovesníkov zatúžia po finančne nákladnejšom telefóne, ako potrebujú. Snívajú o dobrom mobile, s ktorým sa budú môcť pochváliť pred spolužiakmi, spraviť si pekné fotky či jednoducho užiť si pekný dizajn. Oplatí sa investovať do drahej hračky len pre spokojnosť dieťaťa?

 

 

Vyriešiť túto dilemu pomáha Aligator S5520, ktorý poskytuje všetky vymoženosti smartfonu, stojí však len niekoľko desiatok eur. Dieťa si užije všetky výhody moderného telefónu avšak za oveľa menej peňazí. Tento telefón je vhodný aj v prípade, že sa obávate straty či krádeže.

 

Pomoc, moje dieťa túži po jablku!

S vekom dieťaťa stúpajú aj jeho nároky. Dnešná doba sa vyznačuje, a to najmä medzi školákmi, túžbou po logách a značkách. Skôr či neskôr zatúži takmer každé dieťa po telefóne, ktorým sa bude môcť pred kamarátmi pochváliť. Najmä chlapci majú radi známe značky ako Apple, či výrazne drahšie mobilné telefóny. Kúpiť ich či nie?

 

 

My dospelí vieme, že pre dieťa nemá drahý mobil žiadne praktické využitie, dospievajúci to však vidia inak. Súhlaste s tým len v prípade, že si na telefón doloží vlastné peniaze z brigády, aby sa tak na kúpe podieľal. Pre dieťa je kúpa prvého kvalitného telefónu dobrá škola, jednoducho tak zistí, koľko veci stoja, a ako dlho na ne musí pracovať. Pokiaľ si na telefón zarobí, bude preň mať oveľa väčšiu hodnotu. Značkový telefón nemusíte stáť hneď celú výplatu. Kvalitný a dizajnový produkt, ako napríklad APPLE iPHONE 11, kúpite aj v priateľnej sume.

 

 

Hoci je dnes mobilný telefón samozrejmosťou, pred malou či veľkou investíciou si o kúpe pohovorte aj s dieťaťom. Pýtajte sa na jeho predstavu a povedzte mu svoje dôvody, pre ktoré ste sa rozhodli konkrétny telefón vybrať. Spoločný rozhovor je zároveň čas na to, aby ste si povedali pravidlá. Vy môžete určiť počet pretelefonovaných minút s kamarátmi a dieťa zas vyžiadať súkromie či možnosť vybaviť telefón podľa predstáv. Mobilný telefón je šanca pomôcť dieťaťu prevziať zodpovednosť a naučiť sa niečo nové. Pustite sa do nej, keď uznáte za vhodné. 

Odkazy: mobilne-telefony.najportal.sk





Ďalšie články
Montessori hračky- neoceniteľní pomocníci pri vzdelávaní detí
21/02/2018 - 20:22

Možno sa aj u vás doma opakuje rovnaká situácia: deti, napriek tomu, že majú plnú izbu hračiek, sa stále sťažujú na nudu a chcú, aby ste im vymýšľali zábavu. Z prázdnin a víkendov sa stávajú strašiaci…
Ako si vybrať chladničku?
21/02/2020 - 19:18

Hoci sa domácnosť zvykne zaobísť bez mnohých vecí - sušičky, umývačky riadu a niekedy dokonca aj bez práčky, ani jedna nefunguje bez chladničky. Ak sa rozhodujete vybaviť ňu svoju prvú domácnosť…
Ako vybrať ten správny notebook?
03/09/2018 - 15:25

Na aké parametre je dobré pozerať pri výbere toho správneho notebooku pre Vás, či pre vaše dieťa? Na začiatok je najvhodnejšie keď sa zamyslíte nad tým, na čo všetko ho budete chcieť používať.