PRIHLÁSENIE
REGISTRÁCIA
ČLÁNKY
KATEGÓRIE
ÚVOD
Najportal.sk
Vyhľadávač tovaru

napr. Dámska obuv, Bicykle, Ventilátory

Recenzia mobilného telefónu Huawei P20 Lite


09/10/2018 - 12:03 | Prečítané 6176x
V tomto roku nám výrobcovia mobilných telefónov na trh opäť dodali pár špičkových modelov a ja sa vám v tejto recenzii pokúsim priblížiť v skratke aspoň jeden z nich, Huawei P20 Lite.

V prvom rade ma zaujímala cena, ktorá je za telefón s touto úrovňou vybavenosti prijateľná. V závislosti od predajne vychádza priemerne 270,- eur a keď si porovnám túto cenu Huaweiu P20 Lite, ktorý je podobne ladený ako napríklad iPhone X, dá sa nejaké to euro ušetriť. Čo sa týka funkcií Huweiu P20 lite naozaj sa v mnohom podobá na iPhone X, i keď niektoré z nich nedosahujú až takej kvality o čom som sa aj presvedčil. Tak teda Huawei P20 Lite má rozmery 149x71x7,4mm so skleneno-kovovým telom, ktoré vďaka oblým hranám v ruke dobre sedí. Akurát zadná strana je nízka, takže sa dá pevne držať v ruke a s hmotnosťou 145 g, s displejom 5,84" IPS LCD 19:9, 2280 x 1080 px, s jemnosťou 432 ppi. V hornej časti mobilu je reproduktor a selfie kamera, operačný systém je na tomto telefóne Android 8,0 Oreo + EMUI 8,0 s 8 jadrovým procesorom 2,36 GHz, Kirin 659, pamäť 4 GB. 64 GB úložisko micro SD slot až 256 GB, batérka 3000mAh a ostatné dual SIM, Bluetooth, Wifi, GPS, čítačka otlačku prsta. Zobral som teda huawei P20 Lite do ruky a začal ho spoznávať.

 

 

Čo ma na prvý pohľad nepríjemne prekvapilo bol vzadu vyčnievajúci foťák, čo sa mi vo vymoženosti dnešnej technológie nezdá ako šťastné riešenie. Čiže kto si ho kúpi bude si musieť dávať väčší pozor, keďže vytŕča. Naopak príjemne ma prekvapila predná kamera, ktorá sa využíva aj pre odomknutie telefónu tvárou. Huawei P20 Lite má túto technológiu celkom dobre zvládnutú a jedine keď som bol v tme, alebo v slabo osvetlenej miestnosti mal 2D snímač problém s načítaním tváre. Avšak kto si nepotrpí na vyššie stupne zabezpečenia je to všetko v norme a dobre využiteľná technológia, pretože svoj účel splní. Čo sa týka čítačky, keď som Huawei P20 Lite zobral z vrecka, alebo zdvihol zo stola mobil sa prebudil a keď mi rozoznal tvár bol pripravený na prácu. Táto funkcia sa dá v ňom nadstaviť tzv. Automatické odomknutie.

Huawei P20 Lite ma ďalej farebnú notifikačnú diódu, ktorá je však nevýrazná a slabo viditeľná. Huawei má ďalej 3,5 mm jack na slúchadlá, technológiu NFC pre platenie z mobilom, obojstranný USB-C port ( výhoda univerzálnejšieho obojstranného zapojenia) Dual SIM slot v hybridnom zložení čo teda znamená, že tam mám iba dve Sim karty a v tom prípade bez pamäťovej karty, alebo jednu Sim kartu a jednu pamäťovu kartu.

 

 

Čo sa týka displeja, nejak moc extre ma neoslovil hlavne kvôli novému pomeru strán 19:9. Telefón je úzky a dlhší, čím neni až tak ťažký a výborne sedí v ruke. Huawei P20 Lite má ďalej funkciu rozumného rozlíšenia, ktoré automaticky znižuje rozlíšenie displeju,čím v podstate táto funkciu napomáha k väčšej výdrži batérie. Keď som ale čítal text bolo to len ťažko čitateľné.

Huawei ma k dispozícii ešte funkciu dvoch režimov Lite a Ultra, ktoré slúžia tiež k väčšej výdrže batérie. Ale aj napriek týmto funkciam som sa každodennému nabíjaniu nevyhol.

Čo sa týka zobrazovania fotiek a videí, neustále ma obmedzoval vyrezaný displej a aj rýchlosť pri práci s P20 by som čakal vyššiu.To čo ale bolo fajn bolo napríklad pridržanie prstu na ikone po ktorom sa mi zobrazila aplikácia a ďaľšie možnosti ako s ňou ďalej pracovať. Tiež ovládanie pohybom je fajn, keď pri naklonení telefónu dojde k stíšeniu budíka.

Fotoaparát má 3 snímače, duálny systém v zadu a singulárny vpredu. Základ tvorí hlavný 16 Mpx senzor s objektívom o svetlosti f/2.0, čo je teda z mojho pohľadu taky slabší štandard a sekundárny 2 Mpx snímač. Odfotené fotky neboli až tak kvalitné, ale Huawei P20 Lite má od výroby nainštalovaný editor, ktorým je možné fotky o niečo vylepšiť.

Domnievam sa že Huawei P20 Lite nieje najohromujúcejší telefón, svoj účel ale splní. Dizajnovo nie je najhorší a pri cene, za ktorú sa dá kúpiť si určite nájde cieľovú skupinu, ktorú svojími technológiami a dizajnom zaujme.

 

tagy: Huawei, Huawei p20 lite, mobilne telefony, mobilne telefony Huawei, elektronika





Ďalšie články
Apple, značka ktorá udáva trendy budúcnosti
03/10/2018 - 20:22

Stále váhate? Nemusíte vládnuť svetu informatiky, aby ste si vychutnali možnosti a príležitosti, ktoré produkty Apple ponúkajú. Týchto 7 dôvodov vás presvedčí, že nákup od slávnej značky nikdy neoľutu…
Kombinovaná práčka a sušička. Je to dobrý nápad?
29/01/2020 - 12:30

Sušička sa v posledných rokoch stala nevyhnutnou súčasťou našich životov. Predovšetkým v domácnosti máme radi jej úsporné výhody. V prípade, že máte malé deti, si určite pochvaľujete, že nemusíte na…
Najlepšie vysávače 2020
05/01/2020 - 19:16

Takmer 120 rokov vývoja. To viedlo k vysávačom, ktoré poznáme dnes. Prvý vysávač vznikol v roku 1900 a bol to veľký naozaj veľký obor. Vďaka dnešným vysávačom sa dokážeme rýchlo a bezpečne zbaviť prac…